”I början på 90-talet hade vi jakar i Ormöga. En dag dök det upp en lamaägare som ville byta till sig en jak mot en lama. Sagt och gjort och snart strövade en hel grupp lamor på gården. En mysigare liten kamel får man leta efter!”

Lamor är också kameldjur (Camelidae).
Förutom dräktighetstiden (elva månader istället för nästan fjorton) skiljer sig inte laman så mycket från tvåpuckliga kameler. Laman är helt enkelt en liten kamel utan puckel!

Inom kameldjurssläktet finns även Alpacka, Guanaco och Vikunja som är väldigt lika laman. Att lamor spottar på människor är en oförtjänad och är vida överdrivet (undantag finns) om detta sällskapliga djur. De är utomordentliga tamdjur och kan bl. a. användas som packdjur.

Som den tvåpuckliga kamel har de ingen egentlig hov, utan har en trampdyna och två tår på varje fot med en nagel på varje tå. De har också en tvådelad överläpp som gör det lätt att äta taggiga buskar.

Lamor och kameler kan med lätthet äta från taggiga buskar

Lamor är nyfikna, lyhörda och intelligenta djur och är mycket vanliga som vandringssällskap i Nordamerika.
Eftersom laman härstammar från Sydamerika är den en duktig klättrare och trivs bra på vida marker med kullar och stenar.

Lamor kan vara alla möjliga färger och ullen kan med fördel användas för att göra kläder eller dylikt.
Dom är lättskötta djur och även väldigt renliga då de har egna ”toaletter”. De går alltså oftast till samma ställe och utför sina behov vilket är praktiskt när man ska göra rent i hage eller hägn.


En lamagrupp på vår mytomspunna mark Galghag

Idag har vi ca 15 stycken lamor. Vi håller dem främst som betes- och sällskapsdjur. Vi säljer även lamor till sällskap och visar dem i vår djurpark.