”En gång ställde sig Kalle Kamel på min fot. Han lade inte någon direkt tyngd på den utan bara tillräckligt för att hålla fast mig. Sedan flinade han och låtsades som ingenting medan han tittade åt andra hållet. Kalle tyckte alltid om att skoja.”
– Bengt Erlingsson, grundare av Ormöga Kamelranch

Vi har på gården både dromedarer (sedan 2012) och den så kallade asiatiska kamelen (sedan 1991) . Med asiatisk vill man poängtera skillnaden i klimattålighet mellan den tvåpuckliga och den enpuckliga kamelen dromedar. Dromedaren finns i varma öknar (t. ex i Afrika, Indien och Australien) medan vår sorts kamel förekommer i kalla öknar (t. ex i Kina, Mongoliet och Ryssland).
Detta betyder att det svenska klimatet passar den asiatiska kamelen bra. Under vintern får den decimetertjock vinterpäls, vilken fälls till våren. Lagom till sommaren känns våra kameler som stora teddybjörnar.
Dromedarerna gillar inte kyla lika mycket men eftersom dom är klimatiserade i ett par generationer är vår svenska vinter inte några problem så länge som dom kan ta skydd när det blir lite kallt.
Kamelerna har varit tamdjur lika länge som hästarna och nötkreaturen (ca 4000 år), och att ha kameler på de vidsträckta Alvarmarkerna känns väldigt naturligt.

Vi har för tillfället ca 30 kameler på gården, varav 2 är hingstar (en importerad från Tyskland) och ca 15 är ungdjur.


Fakta om kameler
Få djur är så mångsidiga som kamelen. De kan användas som packdjur, riddjur och dragare, och man kan även ha dem för köttet, mjölken eller ullens skull.
Deras ull, eller hår som man borde kalla det, är i likhet med renens hår ihåligt. Detta gör att kamelerna kan hålla värmen riktigt bra eftersom håret isolerar både inåt och utåt. Det är därför kameler inte har något emot att ligga ute i snö. På våren fäller de all sin päls för att sedan börja växa ny redan under sommaren för att vara förberedda på vintern.

Kameler är passgångare och har platta, mjuka fötter. De har två tår på varje fot med en nagel på varje tå. Mellan de två tårna finns lite ”simhud” som gör att de kan gå i sand utan att sjunka ner för mycket.

Kameler blir könsmogna vid ca 3 års ålder och man brukar säga att de är fullvuxna runt 6 års ålder. De sägs kunna bli upp till 45 år gamla. Våra äldsta kameler är i år, 2011, 20 år gamla.
Kameler har en dräktighetstid på drygt 13 månader. Eftersom de i regel endast parar sig under några vintermånader, brukar detta medföra att kameler fölar vartannat år. Fölen föds med tomma pucklar. De ligger som tomma skinnflikar på ryggen, men börjar snart fyllas med fett (inte vatten!). Fölen brukar kunna stå redan under första dagen och diar i ungefär 1 år. Vissa kameler får, utav okänd anledning, aldrig ”upp” sina pucklar, men detta har ingen praktiskt betydelse.

Kamelhingstar tappar ofta i hull under brunstsäsongen, då de har nedsatt aptit, och kan därför ha lutande/liggande pucklar. Ibland kan man även se att se att de tuggar fradga, kliar sig mot sin frampuckel eller piskar med svansen för att imponera på kameldamerna.

Hingsten Captain Kirk försöker imponera på kameldamerna

Kamelmjölk är unik eftersom den innehåller mycket C-vitamin. Bland ökennomader, som tenderar att äta en ensidig kost, är därför kamelmjölk av särskilt stort värde. Mjölken smakar ungefär som komjölk men är lite krämigare.

Kamelmjölk i Abu Dhabi

Kamelers diet är lik kornas. De är, i likhet med kor, idisslare (betyder i enkel form att de tuggar om maten). De har ingen vattenreserv som det ibland står i böcker utan i pucklarna finns i stort sett endast fett. Däremot kan man kalla pucklarna för en fettreserv. Kameln gör alltså som vi, fast samlar fett i pucklarna istället för på magen.


Kamelen tuggar om sin mat

Kameler styrs alltid genom nosen eller käken runt om i världen. Man kan inte ha betsel på en kamel eftersom det skulle störa idisslingen. I t ex Indien och Australien använder man sig av en ”nospinne” (liten kort pil med hatt på insidan som sitter i nosvingen) och i Mongoliet använder man sig av en pinne genom läppen. I Nordafrika är metallring i nosvingen det vanligaste. Ibland används ett rep i underkäken. På Kamelranchen i Ormöga använder vi oss av en vanlig grimma.

Dromedar i Mali, Timbuktu